SEMP - Sociedad Española de Medicina Psicosomática

  Llibres

Les malalties psicosomàtiques i la relació amb la família i l'escola 

  24/05/2022 10:37


Entenem per medicina psicosomàtica la que accepta els factors psíquics en el desenvolupament de les malalties.

"No hi ha res més psicosomàtic que un nen", es diu al llibre. Indagant en la situació familiar (alteracions de l'esquema familiar, naixement de germans, sobreprotecció o manca d'afecte) o de l'escola (dificultats escolars, dificultat d'integració, sistemes pedagògics inadequats, manca d'estimulació) podem trobar algunes raons de la ruptura de l'harmonia psíquica del nen, traduïda en queixes psicosomàtiques.

L'anorèxia o pèrdua de gana, el còlic del primer trimestre, l'insomni, l'asma bronquial, l'enuresi (emissió involuntària d'orina), l'encopresi (emissió involuntària de femta), el restrenyiment, les cefalees, les migranyes, els èczemes. les berrugues, les alopècies, les alteracions del creixement, etcètera, poden tenir un marcat component psicosomàtic.

La detecció precoç d'aquests trastorns, que estan augmentant de manera significativa, permet que el pronòstic sigui més favorable i puguin ser tractats degudament.

EL CLUB DE PEDIATRIA SOCIAL pretén oferir, en aquest llibre, als professionals i també, en un llenguatge assequible, a pares i educadors, una ajuda a la difícil tasca de cuidar la salut mental dels nens des de la més tendra infància. Els treballs d'un solvent grup de professors universitaris (pediatres, pedagogs, psicòlegs i psiquiatres) constitueixen un mosaic pluridisciplinar on l'infant és ajudat i estudiat des de tots els camps. L'escola, com a lloc d'educació i d'observació de nens, ocupa un lloc destacat entre les inquietuds dels autors. Una vella aspiració del CLUB DE PEDIATRIA SOCIAL és que els mestres aconsegueixin els coneixements sanitaris necessaris i els sanitaris tinguin coneixements pedagògics ferms. Nen, família, escola i terapeutes han d'estar íntimament relacionats.


Antonio De Zulueta (1885-1971) Primer Genetista De España 

  24/05/2022 10:33


250 anys han transcorregut des que Carles III va fundar el Reial Gabinet d'Història Natural, primer nom amb què va néixer el que ara coneixem com a Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC). Una institució que durant molt de temps ha marcat el desenvolupament dels estudis sobre ciències naturals a Espanya. Al llibre es proposa al lector Una història diferent del Museu Nacional de Ciències Naturals. Un text senzill, directe, amè, il·luminat amb imatges. Un relat de descobriments la lectura dels quals flueix com un viatge en el temps. Van ser molts els esdeveniments ocorreguts. I molts són els protagonistes que formen part del relat. Investigadors, professors, preparadors, estudiants, polítics, reis, expedicionaris, taxidermistes, ajudants, bibliotecaris, conservadors, arxivers, administratius, visitants són part d'una història plena d'esdeveniments. Esperem que serveixi aquesta narració per motivar els qui vulguin conèixer el Museu Nacional de Ciències Naturals.


Juan Rof Carballo: La Curació Per La Paraula 

  17/05/2022 16:53


Antonio Piñas ens convida amb aquest text a descobrir un metge humanista que ha estat relegat a l'oblit, tot i ser un dels grans pensadors de la nostra tradició cultual. Des de la seva professió mèdica, Rof Carballo es preocupa per la salut integral del pacient. Busca trobar el sentit dels símptomes als avatars biològics i relacionals del subjecte. Una manera de curar que s'hauria d'impulsar.


Humanitzar la salut al segle XXI 

  14/01/2018 18:26


Humanitzar la salut al siglo XXI, CEU Ediciones, Madrid, 2017, ISBN 978-84-16477-80-7 (207 pàgines) amb pròleg d'Agustín Domingo Moratalla.

Aquest nou llibre de l'editorial universitària CEU Ediciones té com a objectiu convidar a pensar el fet del tracte als pacients al món sanitari des d'una perspectiva multidisciplinar. L'editor, Antonio Piñas, ha convocat diferents professionals sanitaris però també filòsofs i educadors amb la intenció d'aportar una reflexió sobre les fortaleses i debilitats de l'atenció sanitària al segle XXI.

Al costat del nodrit grup de docents universitaris i de clínics experts han estat convidats a exposar la seva visió altres professionals entre els quals figura el Dr. Manuel Álvarez Romero, que com a president de la Sociedad Andaluza de Medicina Psicosomática (SAMP) i expresident de la Sociedad Española de Medicina Psicosomática (SEMP) ha desenvolupat la novetat i l'emergència actual de la perspectiva psicosomàtica tan valuosa en l'enfocament humanístic de l'atenció de la salut física i mental als nostres dies. Amb l'experiència teòrica i pràctica en aquest quefer el corresponent article ressalta un assaig, amb perspectiva psicosomàtica, del nostre tema.

La idea que ha generat aquest llibre va sorgir després de la celebració de la V Jornada d'humanitats mèdiques que sota el títol La Humanització de la gestió i pràctica sanitària van organitzar, per cinquena vegada consecutiva, l'Institut CEU d'Humanitats Ángel Ayala i la Facultat de Medicina de la Universitat CEU San Pablo de Madrid. Algunes de les conferències dictades allà estan recollides en aquest volum. Però també s'hi inclouen les aportacions d'altres autors que no van ser presents en aquella Jornada i que amablement han volgut col·laborar.

Com a pòrtic d'entrada compta amb un magnífic pròleg del Dr. Agustín Domingo Moratalla, Professor de Filosofia Moral i Política a la Universitat de València i Vicepresident del Comitè d'Ètica Assistencial de l'Hospital Clínic Universitari de la mateixa ciutat, un veritable expert al àmbit de l'ètica de la cura.

Els autors i autores dels diferents capítols són veus autoritzades davant d'un mateix tema: la humanització o rehumanització de la salut. Alguns dels textos són de professionals sanitaris en actiu (metges, infermers, fisioterapeutes, psicòlegs, etc.) altres són estudis de filòsofs que aporten la seva veu crítica i reflexiva sobre aspectes més conceptuals o, també, anàlisis fenomenològiques al voltant del fenomen de la salut i la malaltia o lactivitat de la cura. Finalment, s'hi inclou una secció més experiencial, en què professionals sanitaris o docents de l'àrea de salut parlen en primera persona ja sigui de la seva tasca des de la perspectiva de la humanització o des de l'experiència de ser formadors dels futurs professionals sanitaris. L'objectiu és que tots aquests estudis i reflexions serveixin per continuar pensant i millorant la relació sanitària. Una relació dajuda que sorgeix davant la crida dun subjecte vulnerable: la persona malalta.

Al llibre podem destacar diferents apartats temàtics:

     Leducació del futur professional de la salut.
     L'ètica en l'atenció al pacient i en la investigació.
     La pràctica humanista al món sanitari.
     Aspectes antropològics i conceptuals implicats a l'epistemologia sanitària.

Com indica al pròleg Agustín Domingo Moratalla:

Tot i que els treballs han estat redactats per professionals de diferents especialitats o àmbits del coneixement, hi ha un fil conductor que els embasta, els proporciona la unitat i dóna títol a l'obra. Són treballs on s'analitza, clarifica i mostra el significat del terme “humanitzar”, una de les referències més habituals del món dels serveis sociosanitaris. I dic serveis sociosanitaris perquè si al segle XXI volem prendre'ns seriosament el món de la salut no tenim més remei que plantejar les nostres reflexions en termes «socials» i «sanitaris», alhora. I ens quedem curts en l'expressió perquè cada dia estem comprovant que aquesta dimensió «social» de la salut s'ha de completar necessàriament amb una dimensió «psicològica», «psíquica» o fins i tot «espiritual». Per això, no és estrany que els programes d'humanització siguin programes descrits amb el complex terme de biopsicosociososanitaris. Per afrontar la salut al segle XXI necessitem un enfocament que sigui integral i integrador, és a dir, que no defugi cap de les variades i múltiples dimensions de la salut.


Aquest llibre apareix en un context en què la temàtica de la humanització (o la rehumanització de la salut) és qüestió d'actualitat com es pot comprovar amb la posada en marxa de diferents comunitats autònomes a Espanya de programes per a la Humanització de la salut. Esperem que aquests programes i les investigacions en marxa (com les que es recullen en aquest volum) serveixin els professionals de la salut a seguir desenvolupant la seva tasca amb la qualitat i la calidesa que requereix un treball amb subjectes en situació de vulnerabilitat.
NEUROCIÈNCIA I AFECTIVITAT 

  31/05/2016 20:22


NEUROCIÈNCIA I AFECTIVITAT

La psicologia de Juan Rof Carballo

CONSUELO MARTINEZ PRIEGO , ERASMUS EDICIONES, 2012

Rof Carballo ens fa reconèixer l'home com un ésser psicobiològicament lligat al proïsme i al seu passat, però també psicobiològicament obert, necessitat de «fer-se càrrec de la realitat». La seva obra es resumeix en parells de conceptes que cal entendre sistèmicament, no en relació dialèctica. Termes com «menesterositat» i «grandesa», «biologia» i «llibertat», «prematureïtat» i «amor diatròfic» o «violència» i «tendresa», entre d'altres, ajuden a comprendre que també psicològicament l'home és un ésser dialògic : incomprensible i inviable aïlladament, el nexe del qual no és merament metafísic, ni tan sols social, sinó radicalment psicosomàtic, és a dir, emocional. La imponent obra psicològica d'aquest metge enfonsa les seves arrels en una anàlisi profunda del cervell intern o cervell emocional, en les aportacions de la psicoanàlisi i en els estudis etològics.


Els Crits del meu Silenci 

  25/02/2016 18:43


Ja ha estat editat l'eBook "Els Crits del meu Silenci: Violència i Abús Sexual a la infància" en què van participar membres de la Societat Espanyola de Medicina Psicosomàtica. Ja està disponible als aparadors digitals d'Amazon, Casa del Llibre, Aple Store...  pincha aqui.

Dins dels problemes relacionats amb la Salut Mental a la infància hi ha temes l'exposició dels quals genera gran inquietud, com el suïcidi, els abusos i la violència a la població infantil. Es recull en aquest volum una proposta multidisciplinària, realitzada per psicòlegs, psicopedagogs, psiquiatres, forenses, metges generals i treballadors socials durant el Seminari Universitari

Els temes tractats són els següents:

1.- Conceptualització actual de l'abús sexual.

2.- L'abordatge psicosomàtic a la infància. L'aferrament i les ordits.

3.- Causes d'abús sexual i violència a la infància.

4.- Conseqüències, a llarg termini, de la violència i l'abús sexual: com es poden descriure i abordar-les?

5.- La família a la violència i l'abús sexual: el trauma infantil.

6.- La violència i l'abús sexual infantil a l'escola.

7.- Xarxes socials, televisió i addiccions en relació a la violència i l'abús sexual.

8.- El perfil de l'abusador infantil a la xarxa.

9.- Reflexions entorn dels protocols dactuació en casos de violència i/o abús en la infància i adolescència.

10.- Aspectes mèdics legals en agressions sexuals a menors.

11.- La Psicopedagogia davant dels abusos.

12.- Abordatge terapèutic de l'abús sexual a nens.

Medicina Psicosomàtica del Dr. Luis de Rivera 

  17/06/2015 21:40


Amb un criteri científic i una llarga experiència, l'autor es planteja en aquest llibre una qüestió que la medicina actual no acaba de resoldre: com poden les dificultats quotidianes, l'estrès, els traumes de la vida, alterar el funcionament del nostre cos i convertir-se en malalties?. La resposta és a la Ciència de la Psicosomàtica, que estudia les relacions entre fenòmens socials, psicològics i biològics, també anomenada psico-neuro-endocrino-immunologia. Les solucions són a la Medicina Psicosomàtica, una visió holística de l'ésser humà, a la salut ia la malaltia, ia la Psicosomàtica Clínica, que és l'aplicació d'aquests coneixements i actituds al tractament d'aquelles malalties en què l'estrès, les alteracions emocionals i les circumstàncies adverses tenen un paper determinant. http://goo.gl/5qR4UW


"La família. De relacions tòxiques a relacions sanes."  

  04/05/2015 11:00


“La família. De relacions tòxiques a relacions sanes”

Autora: Laura Rojas-Marcos

Aquest llibre fa un recorregut fàcil per aconseguir gaudir d'unes relacions familiars sanes, una cosa essencial per assolir la nostra pròpia estabilitat emocional, en la qual resulta fonamental que hi hagi una actitud correcta envers els components de la família i un interès a construir una bona relació entre els seus. integrants.

Per això, fa evident la necessitat de conèixer-nos i entendre'ns a nosaltres mateixos com a principi per conèixer i entendre els altres membres del nucli familiar.

Explica què és una família i reflexiona sobre la seva evolució històrica i etapes que hi transcorren. Manifesta que hi ha molts tipus de famílies i que aquestes són sistemes canviants molt influents en el desenvolupament de l'individu, i és sobretot un ambient didàctic durant tot el cicle vital.

Ens parla mitjançant alguns exemples com el dol, el poder, el diàleg intern, la mentida, la infidelitat, la dependència i les noves tecnologies al si del sistema familiar.

Distingeix entre diversos tipus de relacions que poden tenir els diferents integrants duna família, destacant el paper de les relacions tòxiques. Insisteix que tots som tòxics però hi ha persones que són especialment tòxiques, com els anomenats vampirs emocionals. Aquests solen fer servir el xantatge emocional, jutgen i culpen sense pietat i consumeixen l'energia fins a deixar les víctimes seques i buides.

Més cridaner resulta assenyalar que podem arribar a ser els nostres propis vampirs emocionals. Així que compte!

"Deixem de ser una persona tòxica quan prenem consciència dels propis sentiments i acceptem la nostra pròpia història", diu l'autora.

El llibre, fi, ens dóna consells per arribar a ser una família funcional: tenir una actitud positiva, no donar per fet tot, donar les “gràcies” i demanar les coses “si us plau” són fórmules màgiques d'amabilitat i hem de treure profit de això.