SEMP - Sociedad Española de Medicina Psicosomática

  SEMP Organitza

Presentació de el llibre: 

  12/10/2017 18:42


El Dr. Manuel Álvarez Romero, president de la SAMP, presentarà el seu nou llibre el proper dijous 19 d'octubre a les 19.30h. al Saló d'Actes de la Caja Rural del Sur. Aquest llibre és una renovada i més extensa versió d'aquell altre, "Claus per millorar la nostra autoestima", que l'autor escrivís fa ja alguns anys. Les noves experiències professionals, les novetats en neurociència, l'aportació de les tecnologies i el vertiginós canvi en la societat han condicionat la necessitat d'aquest nou text que ajudarà a pares, educadors, professors, joves i adults dels nostres dies a gaudir de la seguretat de el bon camí i, paladejar la felicitat dels fruits collits.


PSICOSOMÀTICA AL 12è CONGRÉS SEMERGEN ANDALUSIA 

  23/05/2017 08:56


Els dies 11, 12 i 13 de maig s'ha celebrat a Cabo de Gata (Almeria) el " 12º Congreso Andaluz de Médicos de Atención Primaria (SEMERGEN-Andalusia) amb més de 600 assistents en què els professionals dle "Centro Mèdico Psicosomático", Consulta Dr . Álvarez  han tingut un protagonisme destacat.

El Dr. Atienza va impartir el dijous 11 al taller sobre "Estratègies de prescripció de benzodiazepines" juntament amb la Dra. Ferrer, amb gran participació dels assistents, on es van posar de manifestos dels riscos de la prescripció mantinguda d'aquests fàrmacs en indicacions en les que el seu ús ha de ser limitat, així com les estratègies per aconseguir l'abandó o la reducció del seu ús.

El divendres 12 el Dr. Atienza va impartir un altre taller titulat "Deixar de fer: un nou paradigma en Atenció Primària" on es van exposar i debatre la problemàtica generada pel sobrediagnòstic i el sobretractament i els aspectes pràctics per aplicar en el dia a dia de la consulta dels metges d'atenció primària.

A continuació, aquest mateix professional va actuar en les Jornades d'Atenció a l'Pacient Crònic Complex que tenien lloc de forma paral·lela a l'propi congrés, amb una ponència sobre l'aplicació de l'estratègia de seguretat de l'pacient d'Andalusia en aquest tipus de pacients.

Dissabte 13 el Dr. Álvarez director de el CentrO Médico Psicosomático y Dª Esther Rodríguez, psicòloga de centre, van impartir el taller sobre "Abordatge no farmacològic dels trastorns d'ansietat" amb gran participació d'assistents, en el qual es va plantejar la viabilitat d'abordatges no farmacològics en les consultes d'atenció primària, basant-se el paradigma psicosomàtic i centrant-nos en el pacient com a persona única, lliure i irrepetible. Fent èmfasi que l'adquisició d'actituds saludables i d'estratègies eficients són principalment necessàries per a la prevenció i el tractament dels quadres d'ansietat i ansiós-depressius.

El Dr. Atienza i la Dra. Ferrer van rebre un premi a el millor projecte d'investigació presentat a l'congrés pel seu treball "projecte d'investigació sobre INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA PER A LA DESHABITUACIÓ DE BENZODIAZEPINAS".

"Tertúlies de l'Institut" 

  13/06/2016 16:20


El pasat 11 de Maig, coincidint amb el dia Mundial de la Fibromiàlgia, el Dr. Martínez-Pintor, dins de les "Tertúlies de l'Institut",  va parlar sobre Fibromiàlgia a la Clínica Corachan de Barcelona.


11è Congrés Andalús de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN-Andalusia) 

  20/05/2016 18:15


Taller URM: Maneig dels trastorns afectius: enfocament centrat en la persona.

En aquest taller es va tractar d'explicar, basant-se el paradigma psicosomàtic i centrant-nos en la persona com única, lliure i irrepetible, els procediments i mitjans a utilitzar en l'abordatge dels Trastorns afectius.

El paradigma bio-psico-socio-eco-espiritual que la la Societat Andalusa de Medicina Psicosomàtica promou com a ampliació de què en el seu dia va descriure Engels, arriba a perfilar els punts vulnerables a la genètica, en la constitució de l'ordit, en el suport sociofamiliar o laboral i en l'entorn ecològic. El cinquè element reflecteix l'ús de la pròpia llibertat de l'pacient en favor o com a obstacle per a la seva curació.

Van ser definits i analitzats els Trastorns afectius així com l'aplicació de les pautes psicoeducatives, psicoterapèutiques i farmacològiques. No sense oblidar la comorbiditat existent i la implicació etiopatogenética de les malalties mèdiques presents.

L'ús racional de medicaments (riscos farmacològics i costos) i la recerca de possibilitats psicoterapèutiques va aconseguir gran importància en aquest taller.

La combinació de mesures farmacològica i atenció psicoterapèutica amb els diversos models existents i les seves múltiples tècniques aconsegueix una provada major eficàcia que la utilització de qualsevol d'aquestes parts per si soles.

L'elevada i creixent demanda dels pacients afectats de patologies afectives sobrecàrrega notablement la sol·licitud d'assistència en l'àmbit de l'atenció primària. La complexitat de les relacions en la societat actual, la globalització de la informació i dels mitjans de comunicació, les crisis econòmiques tan d'actualitat són factors que han fet i prometen seguir fent més freqüents aquestes patologies. La formació psicosomàtica dels professionals de la salut en l'àmbit clínic privat i públic, estalviarà recursos i potenciarà els resultats satisfactoris. Apostem per la iniciativa i la constància en la recerca i aplicació d'aquests recursos.

A la tercera part de taller, es treballar tres tècniques, dirigides a les diferents intensitats en què es poden presentar els quadres ansiosos, depressius o d'índole psicosomàtica. Es va començar amb una Tècnica de Visualització, que parteix de el terreny cognitiu per arribar a el cos i als afectes. Amb això, s'aconsegueixen aportar imatges positives que complementen la relaxació amb experiències orgàniques agradables, amb els seus efectes positius sobre el cos. La pràctica d'aquest tipus d'exercicis capacita la persona per poder assolir de manera autònoma sensacions de positivitat i calma.

Posteriorment, es explicaró la Tècnica de relaxació progressiva de Jacobson, mètode de caràcter fisiològic, orientada a aconseguir un estat fisiològic de repòs amb el qual la persona pot establir un control voluntari de la tensió del seu cos. Propicia una connexió més gran entre el cos i l'estat de percepció sobre el mateix i en referència a el dolor o a l'desplaer. Tot el cos percep una millora després de l'entrenament en relaxació progressiva, incrementant-se les millores amb la pràctica. La relaxació progressiva no és un mètode breu, ni els seus efectes ho són tampoc, però és molt aconsellable la constància en la seva aplicació.

Finalment, es va procedir a l'explicació i pràctica guiada de l'Entrenament Autogen. Tot i que és necessària la formació específica, es van mostrar als assistents les directrius per a realitzar les primeres passes de l'entrenament i experimentar els beneficis d'aquesta tècnica, com són l'autoregulació i l'homeòstasi de l'organisme. És aquesta tècnica especialment indicada en el tractament dels trastorns psicosomàtics, d'ansietat i les síndromes relacionats amb l'estrès.

ponents:

    Dr. Manuel Álvarez Romero Metge Internista. President de la "Sociedad Andaluza de Medicina Psicosomática" (SAMP).
    Sra. Dª. Ana Moreno Gómez. Psicòloga sanitària. "Centro Médico Psicosomátic de Sevilla". Membre del grup de treball de Psicosomàtica i perfeccionisme de la SEMP.
    Sra. Dª. Esther Rodríguez Díaz. Psicòloga sanitària. "Centro Médico Psicosomàtic de Sevill". Secretaria general de la SEMP y la SAMP.


PSICOSOMÀTICA EN LA REAL ACADÈMIA DE MEDICINA DE SEVILLA 

  13/03/2015 15:28


Després del Seminari: "Violència i abús sexual en la infància" organitzat per la "Sociedad Andaluza de Medicina Psicosomática"(SAMP), es va celebrar el passat Dijous 9 d'abril de 2015 com a colofó de la mateixa, una Taula Rodona a la "Real AcadEmia de Medicina de Sevilal".

D'aquesta experiència va sorgir la idea de crear un Grup de Treball al voltant d'aquest tema tan mediàtic, social i poc tractat des del punt de vista preventiu. .

Si li interessa formar part d'aquesta iniciàtica, pot contactar amb samp@psicosomatica.net

45º Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Psicosomàtica 

  26/05/2014 12:04


En el 45è Congrés de la SEMP es van desenvolupar tres Conferències, cinc taules rodones i nombrosos Tallers els continguts, en presentacions ppt, aniran apareixent successivament en aquesta secció.

A la secció de Videos aportarem diverses intervencions de molts dels ponents.

- 3ª Conferència. El Somatos i el seu context complex

- Taller. psicoteràpia autògena

- Taller. Fisioteràpia en Salut Mental